Biografie Niels van der Steenhoven

Niels van der Steenhoven geboren op 15-09-1979 te Rotterdam merkte al snel dat hij interesse voor muziek had. Op jonge leeftijd speelde hij zelf wat op een keyboard en later ontdekte hij de gitaar. Hij nam lessen en vorderde snel. Op zijn 17de ging hij naar de Havo voor Muziek en dans te Rotterdam.

Na de Havo studeert Niels korte tijd aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht in de richting Muziektechnologie maar besluit deze studie toch vroegtijdig af te breken en zich helemaal te richten op de gitaar. Hij wordt aangenomen op het Rotterdams Conservatorium (CODARTS) en studeert daar bij bekende gitaristen als Leendert Haaksma, Age Kat, Martijn van Agt en Menno Gootjes.

Nadat hij met een eindcijfer 9 is afgestudeerd besluit hij les te gaan geven en te gaan spelen in tal van commerciële bandjes. Het duurt niet lang voordat hij wordt gevraagd door de eerste bekende artiest, Edsilia Rombley genaamd. Daarna volgen optredens met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Van Velzen, Berget Lewis, Sita, Jim Bakkum, Michiel Huisman en Do.

In 2006 komt Niels bij de bekende instrumentale progressieve rockband FOCUS terecht. Ruim 5 jaar lang volgen internationale tournees langs landen als Brazilië, Mexico, Engeland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Spanje, Italië en nog veel meer. Na 5 jaar intensief touren is Niels toe aan verandering. Meer spelen in Nederland en ook het lesgeven weer oppakken is zijn wens. In 2011 besluit hij te stoppen met FOCUS.

In 2012 komt Niels terecht als gitaardocent op de Rockacademie. Een HBO-muziekopleiding waar ze talenten opleiden tot professioneel musicus. Tot op de dag van vandaag geeft Niels er met veel plezier les.

Naast het spelen en invallen bij commerciële bands is hij ook eigen muziek gaan schrijven. Voor zichzelf, maar ook met artiesten als Do, Tessa Belinfante, Steffen Morrison en Coby Grant.

Voor Coby Grant heeft hij samen met Jack van de Ven het album getiteld ‘I was young’ geproduceerd, een geweldige ervaring die naar meer smaakt. Niels is momenteel bezig zich te verdiepen in het songwriten, produceren en mixen van allerlei verschillende stijlen muziek.

Anno 2016 heeft Niels een vaste coverband ‘Blend-it’ genaamd en speelt hij tevens in de band van Tessa Belinfante. Verder valt hij veel in bij verschillende bands als The Boston Tea Party, Glamourama en De Helden.

Ook begeleid hij met grote regelmaat artiesten als Shirma Rouse, Julia van der Toorn, Lesley van der Aa, Daniel Kist, Tollak Ollestad, Tim Akkerman, Lana Wolf, CB Milton, Stephan Geusebroek, Iris Kroes, Linda Wagemakers, Lodewijk van Gorp, Will Nuruwe & Friends, Chris Hordijk, Meike van der Veer, Postmen, Coby Grant, Trijntje Oosterhuis, Steffen Morrison, Wudstik, Mitchel Brunings, Berget Lewis, Ruud van Overdijk en Rene van Kooten.

Check voor een volledigere lijst met namen mijn linked-in pagina.

YouTube Facebook LinkedIn Email